Nowości

Projekty



Konkursy

Uznanie

Pracownia

Muzeum Morskie w Szczecinie


Główną ideą budynku stała się kładka, która ma połączyć Trasę Zamkową z terenami Łasztowni i utworzyć ciąg komunikacyjno – spacerowy, dlatego ważnym elementem założeniem jest całodobowy, nieograniczony dostęp dla użytkowników.

Do Muzeum prowadzą dwa wejścia jedno z poziomu terenu na osi drogi, projektowanej w planie miejscowym, oraz drugie z poziomu dachu, dla podążających od strony Starego Miasta poprzez Trasę Zamkową. Od strony nabrzeża do muzeum możemy wejść za pomocą kładki wprowadzającej na drugi poziom wystaw, jak również na dach muzeum.

Prostokątną bryłę budynku przecina przeszklenie hallu, lekko unoszące się ponad dach. Kierunek wyznaczony przez kładkę łączącą dach muzeum z Trasą Zamkową ma również swoje odzwierciedlenie wewnątrz – jako ciąg komunikacyjny obsługujący sale ekspozycyjne, zespół edukacyjny oraz pomieszczenia pracowników. Zwiedzanie rozpoczyna się z hallu wejściowego, wystawą muzeum fal, następnie poprzez ciąg komunikacyjny dostaniemy się do drugiego poziomu wystaw – muzeum nautycznego, gdzie kończymy zwiedzanie i możemy udać się do kawiarni, ugasić pragnienie i podziwiać panoramę Szczecina.W południowej części budynku zlokalizowano kino 4D z widownią na 100 osób oraz bibliotekę i czytelnie z otwarciem na rzekę. Pod trasą zamkową przewidziano miejsce na wystawy czasowe.

Elewacje północno wschodnia wykonana ze szkła profilowego o symetrycznie pofalowanej powierzchni powoduję dyskretną iluminację wnętrza. Od południa użyto blachy cortenowej nawiązującej do charakteru miejsca oraz sąsiedniej zabudowy.

Przed budynkiem od strony nabrzeża jako elementy stałej wystawy znalazły się dźwigi stoczniowe oraz maszt.

Budynek poprzez zaproponowane rozwiązania stanie się dodatkową przestrzenią publiczną do wszelkiego rodzaju imprez, wystaw i widowisk organizowanych przez Muzeum Narodowe ale i nie tylko. Przez swoją otwartość, funkcjonalność oraz lokalizację stanie się przyjaznym miejscem dla odwiedzających ale i spacerujących po nabrzeżu.


  • JPP ARCHITEKCI:
  • Paweł Świątkiewicz, Jerzy Świątkiewicz, Marek Panowski
  • LUK STUDIO:
  • Łukasz Maraszek, Grzegorz Ławniczak
  • Projekt: 2011 (konkurs)
  • Powierzchnia użytkowa: 6 375 m2