Nowości

Projekty



Konkursy

Uznanie

Pracownia

Y_HOUSE


Działka na której powstanie dom znajduję się w pobliżu Gdańska w małej miejscowości Mierzeszyn. Y house położony jest na stromym zboczu opadającym w kierunku północno wschodnim. Z działki roztacza się niesamowity widok na zielone wzgórza morenowe. Plan domu opiera się na kształcie litery Y. Takie rozwiązanie umożliwiło wyodrębnienie różnych stref wokół domu. I tak, działka poprzez umiejętne usytuowanie budynku została podzielona na strefy o różnym charakterze i przeznaczeniu: wejściową, rekreacyjną oraz widokową . Cały budynek wykonany będzie z betonu architektonicznego oraz blachy cortenowej. Taki dobór materiałów wykończeniowych ma spotęgować surowy charakter tego domu.


  • Autorzy: Paweł Świątkiewicz, Jerzy Świątkiewicz, Marek Panowski
  • Projekt: w trakcie realizacji
  • Powierzchnia użytkowa: 358 m2