Nowości

Projekty



Konkursy

Uznanie

Pracownia

Dom z widokiem


Założeniami jakie postawił inwestor było uzyskanie otwarć widokowych oraz zaprojektowanie dwóch niezależnych lokali przy zachowaniu spójności bryły. Rzut skonstruowano na kształt litery V otwierającej się w kierunku jeziora, co umożliwiło uzyskanie z większość pomieszczeń interesującego widoku. Bryła domu ze względu na zapis miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego została przykryta dachem skośnym.

W kondygnacji przyziemia zaprojektowano niezależne mieszkanie dla jednej osoby oraz garaż wraz z pomieszczeniami technicznymi. Całość piętra przeznaczono na mieszkanie dla 3 osobowej rodziny, które podzielone zostało na strefę nocną i dzienną. Część dzienną zaproponowano jako otwartą przestrzeń z pionem sanitarno – technicznym w jej środkowej części. W strefie sypialnej wydzielono 2 sypialnie, gabinet oraz pokój łazienkowy.

Kolorystyka domu jest utrzymana w odcieniach grafitu oraz bieli zarówno jeżeli chodzi o elewacje jak i wnętrza. Materiały użyte na zewnątrz to odporne na promieniowanie UV płyty elewacyjne Trespa, blacha tytanowo cynkowa na dachu oraz biały tynk, jako dopełnienie elewacji zaprojektowano żaluzje aluminiowe na prowadnicach, których zadaniem jest nadanie prywatnego charakteru wnętrzom i poczucia komfortu przeszłym mieszkańcom.


  • Autorzy: Paweł Świątkiewicz, Marek Panowski
  • Projekt: 2009/ 2010
  • Powierzchnia użytkowa: 291 m2